Selecteer een pagina

Donderdagavond was de openingsmanifestatie van de Kunstroute 2016. Met de geweldige band Njamakadi begon het feest. Buiten bij de Bibliotheek stond de band klaar om iedereen muzikaal te verwelkomen.

Het thema van de avond was verbinding. Jong, oud, kunstenaar of niet, schilder of dichter, schrijver of ballerina: allerlei disciplines waren vertegenwoordigd. Verbinding tussen verschillende disciplines, maar ook tussen jong talent en gevestigde kunstenaars.

Arie de Wit, de cultuurambtenaar van Ridderkerk, opende met een prachtig gedicht. Vervolgens kwamen de ballerina’s van balletschool Violetta met een wervelende dans. De choreografie van de danseressen was zelfs afgestemd op het thema verbinding. De Ridderdichters lazen gedichten voor, die speciaal voor deze avond gemaakt waren en die pasten bij de kunstwerken.
Raymond van de Kreek verraste ons met een presentatie over zijn boek en Alexandra Gaba van Dongen vertelde over de kunstenaarskolonie in Rijsoord. Misschien was dat wel de bakermat van de Kunstroute. Tenslotte trad Njamakadi nog eenmaal op. Zij trommelden bijna de boeken de kast uit.

Daarna was het tijd voor een hapje en een sapje. Tijd om ook met de kunstenaars te praten. Zeker de jonge kunstenaars vertelden enthousiast over hun werk. Ze waren super trots: het is natuurlijk ook geweldig als je exposeert in de bibliotheek.
Bij mijn hoed lagen 2 prachtige gedichten. Een mooie combinatie van beeldende kunst en poëzie.

Na de opening moest ik direct door naar de commissievergadering van de gemeente Ridderkerk. Er was een uitleg over de toekomst van cultuur in Ridderkerk. Wat willen we met cultuur? Het was jammer dat de raadsleden deze fantastische opening gemist hebben, doordat ze in de raadzaal aan het werk waren. Het had de raadsleden een goed beeld gegeven van cultuur 2.0. Wat een enthousiasme, wat een creativiteit
en wat een talent! En, heel belangrijk: wat genoot iedereen van deze avond! Cultuur heeft echt een plaats in de Ridderkerkse samenleving. En samenwerking loont!