Selecteer een pagina

De Kunstroute Ridderkerk 2015 had een speciaal tintje. De route is geopend door Alexandra Gaba-van Dongen, die tevens een lezing heeft gegeven over de geschiedenis van het schildersdorp Rijsoord. Dit dorp, waar ook Erna’s atelier is gevestigd, heeft een roemruchte artistieke geschiedenis als internationaal schildersdorp. Vanaf 1888 werd het schildersdorp bezocht door kunstenaars van over de hele wereld: Amerika, Engeland, Duitsland, Griekenland, Frankrijk en zelfs Nieuw-Zeeland. Zij kwamen naar Rijsoord om de prachtige Hollandse luchten te schilderen en verbleven in Hotel Warendorp, waar nu Ross Lovell gevestigd is, met uitzicht op de prachtige Waal. Het leverde mooie Hollandse plaatjes op.

Beeldend kunstenaar John Vanderpoel, geboren in Nederland, maar toen woonachtig in Chicago, nam in 1888 het initiatief. Zijn ouders hebben gewoond in de Burghoeve in Rijsoord. Zelf gaf hij les op de kunsteacademie in Parijs. Tijdens de zomermaanden nam hij internationale kunststudenten mee naar Rijsoord, voor een summer academy. Ze verbleven dus in Hotel Warendorp. John had zelf nog familie wonen in Rijsoord.

De inwoners van Rijsoord in deze periode vonden het maar wat prachtig: de kunstenaars brachten leven in de brouwerij en deelden ervaringen over het leven in Amerika, Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Ze maakten portretten van de Hollandse families en brachten hun leven in beeld.

Schilderes Wilhelmina Douglas Hawley

Maar wat is dan de relatie van Alexandra van Dongen met Rijsoord? Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958) was een van de kunstenaars die Rijsoord bezocht voor een summer academy en lid was van de kunstenaarskolonie. Wilhelmina schilderde aquarellen tussen 1888 en 1914.

Alexandra is de kleindochter van Wilhelmina, die later trouwde met een Rijsoordenaar en ging wonen aan de Rijksstraatweg. Alexandra heeft onderzoek gedaan naar deze periode en heeft een boek geschreven over het leven van haar oma: Dromen van Rijsoord. Momenteel werkt ze aan een vervolg, Summer Academy Rijsoord om de geschiedenis van dit internationale schildersdorp in kaart te brengen. Alexandra was zelf altijd al geïnteresseerd in kunst: ze werkt als curator bij museum Boijmans van Beuningen.

Mocht u zich afvragen waar Erna inspiratie vandaan haalt voor al haar prachtige hoeden: kom eens langs in Rijsoord en bewonder het dorp met uitzicht op de Waal zelf…