Selecteer een pagina

De Kunstroute Ridderkerk vindt dit jaar plaats op 18 en 19 april. Tijdens dit weekend zetten kunstenaars verspreid door Ridderkerk hun deuren open voor bezoekers, die op 20 locaties kunnen kennis maken met scihlderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, sieraden, fotografie, hoeden en glaskunst. Ook Erna doet dit jaar mee met de Kunstroute.

Normaliter wordt er een folder verspreid waarop alle namen en locaties van deelnemende kunstenaars te zien zijn. Dit jaar doet de organisatie het anders: in plaats van een folder worden prachtige boekjes uitgedeeld. Iedere kunstenaar krijgt een plekje in het boekje, maar de beste plek is natuurlijk de voorpagina. Wethouder Marten Japenga mocht hier een lootje voor trekken.

Uit een hoge hoed toverde hij de naam van de gelukkige kunstenaar die een foto mag leveren voor de voorkant van dit boekje. Het tweede lot dat hij uit de hoed haalde mag de foto voor de uitnodiging leveren. De wethouder voelde zich vereerd. “Ik stel mij bij een hoge hoed een hoge, zijden hoed voor”, vertelde de wethouder. “Maar dit is wel een hele bijzondere!”. “Dat klopt”, meldde Erna Wouters, de ontwerper van de hoed. “Deze hoed is geïnspireerd op Afrikaanse vrouwen, die alles op hun hoofd dragen. Het is een hoed en tas in één. De hoed heb ik oorspronkelijk gemaakt voor een wedstrijd en daar heb ik ook een prijs mee gewonnen.” “Een prachtige hoed om loten uit te halen”, aldus de wethouder.

26 kunstenaars
Er doen dit jaar 26 Ridderkerkse kunstenaars mee. Nieuw zijn twee kunstenaars uit de BAR gemeente, die als gast meedoen. De Rabobank had dit verzoek ingediend bij de kunstroutes van Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard. Ridderkerk heeft hier meteen werk van gemaakt en twee kunstenaars uit de BAR uitgenodigd. Zij waren enthousiast en blij verrast dat ze mee mochten doen. Hun namen zullen ook op de uitnodigingskaart staan.

Speciale opening
De kunstroute heeft wel een heel speciale opening dit jaar. Alexandra van Dongen, curator van museum Boijmans van Beuningen zal de opening verrichten met een lezing in de bibliotheek op vrijdag 17 april om 20.00 uur. Alexandra heeft een bijzondere connectie met deze kunstroute. Zij is een kleindochter van Wilhelmina Douglas Hawley, een wereldberoemde kunstenares. Wilhelmina was lid van de  kunstenaarskolonie en schilderde tussen 1888 en 1914 prachtige aquarellen in Rijsoord. Het bijzondere licht van Rijsoord en de typisch Hollandse lucht boven het water was een inspiratiebron voor veel schilders.

Clusters
De Kunstroute Ridderkerk is al weer druk bezig met voorbereiden. Locaties worden bepaald en ook dit jaar zijn er weer een aantal clusters waar meerdere  kunstenaars op een locatie staan. Bent u benieuwd welke kunstenaar uit de hoge hoed is gekomen? Kom dan binnenkort de uitnodigingskaart ophalen bij de bibliotheek of in het Gemeentehuis. U kunt ook kijken op de website www.kunstrouteridderkerk.nl voor meer informatie. Of houdt deze website in de gaten.KunstroutelotingMaart2015